تغذیه در بیماران دیابتی
نقش تغذیه در در دیابت
دیابت بیماری مزمنی است که به دلیل اختلال در تولید و یا عمل هورمون تنظیم کننده قند خون یا انسولین ایجاد می شود .
عامل اصلی این بیماری مسائل ژنتیکی و چاقی است .
بیماری دیابت اگر کنترل نشود عوارض بسیاری همچون نارسایی کلیوی ، اختلالات قلبی و عروقی ، مشکلات چشمی ، زخم های پوستی و ... ایجاد میکند .
کنترل و درمان دیابت باید بر اساس نوع و شدت آن تحت نظر پزشک انجام شود و در تغذیه خود باید به موارد زیر توجه کنند :
در صورت اضافه وزن حتما وزن خود را کاهش دهند ، برای کاهش وزن به همراه رعایت رژیم غذایی ، فعالیت بدنی مناسب و حداقل 30 دقیقه پیاده روی روزانه توصیه می شود .
رژیم غذایی فرد دیابتی به سن ، جنس ، قد ، وزن و نوع فعالیت او بستگی دارد . در این خصوص با متخصص تغذیه مشورت داشته باشند.
ساعات غذا خوردن خود را منظم و بطور متعادل و متناسب از همه گروههای غذایی استفاده کنند .
به منظور کنترل هر چه بهتر قند خون بهتر است تعداد وعده های غذایی را افزایش و حجم هر وعده را کاهش دهند .
مصرف نمک را محدود نموده و از مصرف غذا های پرنمک مانند خیارشور ، رب گوجه فرنگی ، انواع سس و مانند اینها نیز اجتناب نمایند .
گوشت مصرفی را باید به طور کامل لخم و چربی گرفته و مرغ و ماهی باید بدون پوست مصرف شوند و از افراط در مصرف آنها نیز اجتناب کنند .
بجای مصرف قند و شکر از خرما ، کشمش و توت خشک به مقدار کم استفاده نموده و توجه داشته باشند که مصرف زیاد اینها هم موجب بالا رفتن قند خون می شود .
از خوردن غذاهای خیلی شیرین مثل انواع شیرینی ، بیسکویت ، شربت ، شکلات ، نوشابه گازدار و آب میوه صنعتی که حاوی مقدار زیادی مواد قندی هستند خودداری نمایند .
از مواد غذایی فیبردار مثل سبزی و میوه استفاده نمایند چون در کاهش قندخون موثر است . در هنگام خرید ، میوه های کوچک را انتخاب کنند .
پرهیز مطلق از هیچ میوه ای وجود ندارد ، برخی میوه ها مثل انگور و خربزه که نسبت به سایر میوه ها قند بیشتری دارند کمتر مصرف شوند .
لبنیات مصرفی خود را ( شیر ، ماست ، دوغ کم نمک و ... ) از نوع کم چرب انتخاب کنند .
در حد امکان از سرخ کردن مواد غذایی پرهیز نموده و از روشهای آب پز و بخارپز به جای سرخ کردن استفاده کنند .
نظر دهید