توصیه های تغذیه ای درفصل سرما
درجه حرارت و تغییر فصل ، محیط را برای بروز برخی از بیماریها به ویژه سرماخوردگی فراهم میکند
درجه حرارت و تغییر فصل ، محیط را برای بروز برخی از بیماریها به ویژه سرماخوردگی فراهم میکند . رعایت نکات تغذیه ای زیر و استفاده از رژیم غذایی مناسب و متنوع ، مقاومت بدن را در برابر بیماری ها افزایش میدهد :
دو اصل تعادل و تنوع در مصرف مواد غذایی در هر شرایطی ضروری است .
غذا را بصورت کم حجم و در تعداد وعده های غذایی بیشتر مورد استفاده قرار دهید .
توصیه میشود مصرف مایعات بیشتر از حالت عادی باشد . استفاده از مایعات گرم نظیر شیر گرم ، آش و سوپ های مقوی نظیر سوپ حاوی شلغم علاوه بر کاهش میزان ابتلای بدن به سرماخوردگی ها ، سبب ایجاد آرامش جسمی میشود چرا که هضم و جذب این مایعات برای بدن آسان تر است و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند .
مصرف مرکبات نظیر لیمو شیرین ، نارنگی و پرتقال بصورت مرتب و روزانه در این فصل بسیار مفید است چرا که اگر ویتامین C در بدن به میزان لازم وجود داشته باشد ابتلا به بیماریهای عفونی در فصل زمستان کاهش می یابد .
مصرف شلغم در این فصل از اهمیت زیادی برخوردار است . این گیاه از جمله گیاهانی است که به صورت طبیعی حاوی " آنتی بیوتیک " است . بنابراین استفاده از آن به صورت بخور و سوپ برای افرادی که در این فصل دچار بیماری سرماخوردگی می شوند بسیار مهم و ضروری است .
مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین E ، C ، A ، B6 ، روی و آهن موجب تقویت سیستم ایمنی شده و مقاومت در برابر عفونت ها را افزایش میدهد . مواد غذایی نظیر سبزی و صیفی جات زرد و قرمز ، گوجه فرنگی و هویج ، لبو ، کلم ، دانه های غلات ، تخمه آفتابگردان ، جوانه گندم ، سیب زمینی و میگو ، جگر گوساله ، موز ، عدس و اسفناج حاوی ریزمغذی های فوق هستند که مصرف آنها برای افراد در فصل سرما مناسب است .
مصرف کدو حلوایی بدلیل اینکه منبع خوبی از ویتامین A است . به عنوان دسر در کنار وعده های اصلی غذا برای خانواده ها توصیه می شود .
در صورت وجود احتقان و گرفتگی بینی و حلق نوشیدن مایعات گرم نظیر چای کم رنگ به مقدار فراوان توصیه می شود .
استفاده از آب میوه ها و آب سبزیجات ( همچون آب مرکبات ، آب هویج و آب گوجه فرنگی ) باعث دریافت بیشتر مایعات ، کالری و تا حدودی فیبر غذایی می شود .
به جای مصرف غذا های آماده که از لحاظ ویتامین ها و مواد معدنی فقیر هستند از انواع میوه و سبزیجات تازه ، گوشت ، ماهی ، غلات ، مغزها و آجیل خام و بدون نمک استفاده کنید .
تا حد امکان از مصرف کربوهیدرات های ساده همچون قند و شکر و روغن های جامد ( کره و چربی های حیوانی موجود در گوشت ) ، لبنیات پرچرب ، خامه و ... پرهیز شود .
در دو بیماری پنومونی و آنفلوانزا باید مراقب دهیدراتاسیون و کم آبی بدن بود و به برطرف کردن مشکلات تنفسی توجه کرد . مراقب کاهش وزن بر اثر شرایط هایپرمتابولیک و پیشگیری از عفونت های ثانویه و یبوست باشید . در رژیم غذایی بیمار به مصرف انواع غذاهای حاوی آنتی اکسیدان ها ( ویتامین A ، E ، C ) که در انواع میوه و سبزی تازه وجود دارد تاکید شود .
واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهرستان املش
نظر دهید